Skip to main content

tren de nit a lisboa | 2013

Image result for un tren de noche a lisboa


Tren de nit a Lisboa és una pel·lícula que gira entorn un llibre i el seu autor, d'origen portuguès i, com moltes altres, està basada també en un llibre. Sota el meu parer, a més, la manera com es narren els fets en ella, la fan una pel·lícula que és una mena de "llibre visual".

Hi ha diversos temes que es tracten en el film que, especialment, em recorden a la manera en què estic últimament percebent les lectures que faig i potser per això l'he qualificada de llibre visual. 

En primer lloc, m'agradaria destacar la idea del viatge, similar que seria una "road movie" on els personatges troben el sentit d'allò que estaven buscant realitzant aquest viatge al seu interior, i a un indret nou.  En aquest cas no hi ha carretera, ni diverses parades, si no que només n'hi ha una, Lisboa. El protagonista, Raimund, un professor d'escola divorciat amb una vida que ell descriu com "avorrida"- i percebem que sense grans aspiracions vitals-, realitza un viatge a partir d'una episodi on salva una dona del suïcidi i troba, en la seva gavardina vermella , un llibre d'un autor portuguès i un bitllet a la capital de Portugal. 

En segon lloc, i íntimament relacionat amb el viatge, tenim el que seria el descobriment del propòsit de la vida. El protagonista parteix d'una lectura d'un llibre on el seu autor, Amadeu, plasma la seva concepció de la vida després d'haver estat visquent i patint la dictadura de Salazar. És tal la captivació per les paraules d'Amadeu, que Raimund vol conèixer al autor i compartir amb ell la seva admiració. 

Aquestes dues idees, ens porten a afirmar que en aquesta pel·lícula podem endinsar-nos nosaltres mateixos, com quan llegim una novel·la d'aquestes característiques, en un viatge al nostre jo i descobrir que el sentit de la vida és tant senzill com viure-la per algun motiu, que pot ser unes conviccions polítiques, ideològiques o  merament el fet de viure, de saber que estàs viu.  En tot cas, ens porta a dir-nos a nosaltres mateixos que ens hem d'omplir de vida, encara que hi hagi obstacles, que ens la juguem i que a vegades ens faci un revés i ens destrossi. I és que, si vida ens fa un revés, vol dir que l'estem vivint. Popular posts from this blog

coco | 2017

Coco és una pel·lícula que té el seu punt de partida en la història d'una família que viu a un llogaret, en castellà "aldea" de Mèxic, Santa Cecília. Només amb el nom fictici d'aquest llogaret tenim una pista del fil conductor i l'essència del film, la música.
Així doncs, ens trobem amb una família, fabricants de sabates tots ells, que - per una raó que s'explica al principi del film - tenen vetada la música en tots els àmbits de la seva vida. Tanmateix en Miguel, el més jove de la família, és un gran fanàtic d'Ernesto de la Cruz, qui sembla ser el més gran dels cantants mexicans de tots els temps. Per aquest motiu ell vol "viure el seu moment" i esdevenir músic encara que això suposi enfrontar-se i allunyar-se de la seva família.
Durant la pel·lícula, Miguel aprendrà a veure des d'una prespectiva el significat d'estimar i a valorar la seva família i també veurà quines són les conseqüències del pensament basat en la idea de "viure el …

julieta | 2016

Julieta, de Pedro Almodóvar és una pel·lícula que no havia planejat de veure i que penso que, com m'ha passat últimament amb altres pel·lícules, m'ha brindat una gran lliçó sobre la vida, la família, els amics, etc; de fet, m'ha donat una lliçó sobre nosaltres, els humans.

Julieta, el nom de la protagonista, és una humanista que dóna classes de cultura grega (literatura i mitologia què, en un viatge de tren, coneix "prónos", un noi que és diu Xoan, pescador de Galícia. que canviarà la seva vida. Aquest parell, es converteixen en familia cuan Artía, la seva filla, neix. Tot la seva història sembla un conte de fades.

No obstant, un dia, tot cambia, perquè Julieta descobreix que el seu marit, Xoan, ha estat veient la seva ex-dona i passant uns dies amb ella mentre que ella ha estat visitant els seus pares. Quan li ho recimina, Xoan marxa per sempre i Julieta ha de lidiar amb la seva filla i un sentiment de culpa que la supera.

Tot i que Artía sembla entendre la sev…